A Google Ads-ben jelenleg 10-féle ajánlattételi stratégia elérhető. Mind különböző célok eléréséhez segít hozzá, így ha nem vagy jártas a témában, könnyen választhatsz olyat, ami nem támogatja a kampányod fő célkitűzését.  Ahhoz tehát, hogy a legtöbbet tudd kihozni a hirdetéseidből, jól kell ismerned az elérhető ajánlattételi típusokat 

Cikkünkben bemutatom mind a 10-féle stratégiát, valamint azt is, hogy mikor melyiket érdemes használnod. 

Bízom benne, hogy miután végigolvastad, már pontosan tudni fogod, hogy melyik stratégiákkal érdemes próbálkoznod és bátrabban vágsz bele a kísérletezgetésbe is! Ugyanis van élet a kézi CPC-n túl! 

Vágjunk bele, jó olvasást! :)


Ajánlattételi stratégia: mi az és mire való?


Az ajánlattételi stratégia egy kampány szinthez tartozó beállítás a Google Ads-ben, amivel kiválaszthatod, hogy hogyan teszel ajánlatot a hirdetések megjelenítésére.

Mivel csak kampány szinten tudod alkalmazni, így a beállított ajánlattétel lesz érvényes a kampányban szereplő összes hirdetéscsoportra is.

A legalapvetőbb stratégia a kézi CPC, ebben az esetben 1 db. kattintásra teszel egy maximális ajánlatot, azaz, hogy mennyit szeretnél maximum fizetni egy átkattintásért a weboldaladra.

A hirdetési rendszer működésének korai szakaszában egyedül csak ez az egy volt elérhető opció. Azóta persze szépen bővült az ajánlattételi stratégiák száma, de csak az utóbbi években - a Google gépi tanulás technológiájának fejlődésével -  váltak igazán hatékony megoldássá a fejlettebb, automatikus ajánlattételi stratégiák. 

Az automatikus stratégiák használatával átengedjük a rendszernek a licitek meghatározását. Így azon kívül, hogy a rendszer olyan adatokat is felhasznál az ajánlatok meghatározásánál, amiket mi, hirdetők nem látunk, másik előnye, hogy időt spórol nekünk, így mi azt fordíthatjuk másra az optimalizálási folyamatban.

A beállítás tehát kampány szinten érhető el, egy legördülő menüből. A képernyőképen a keresési hálón elérhető ajánlattételek szerepelnek.


google-ads-ajanlatteteli-strategiak.png


Vegyük végig sorban mind a 10 ajánlattételi típust, aztán nézzük meg őket csoportosítás szerint is.


Manuális ajánlattételi stratégiák

 • Kézi CPC
 • Megtekintésenkénti célzás // CPV (csak videókampányban elérhető)Automatikus ajánlattételi stratégiák

 • Intelligens CPC // ECPC
 • Kattintás maximalizáló
 • Konverzió maximalizáló
 • Cél CPA (cost per aquisition)
 • Konverziós érték maximalizáló
 • Cél ROAS (return on ad investment)
 • Cél megjelenítési részesedés (csak a keresési hálózaton elérhető)
 • Ezer látható megjelenés // VCPM  (csak a display hálózaton elérhető)
 

1. Kézi CPC ajánlattételi stratégia

Kézi CPC használatánál hirdetéscsoportonként (vagy akár kulcsszó szinten, de ezt nem ajánlom!) tudunk licitálni arra, hogy mennyit szeretnénk maximum fizetni 1 db kattintásért. 

(Az, hogy valójában mennyit fogunk fizetni érte, nem egyezik meg ezzel a számmal, ugyanis a tényleges ár, ami az “átlagos cpc” oszlopban szerepel, alapvetően a max CPC és a minőségi pont kombinációjából tevődik össze. Nekünk csak annyit kell kifizetni kattintásonként, amennyit a közvetlenül alattunk lévő hirdető kifzet + 2 Ft).

Ami mindenképpen az előnye ennek a stratégiának, hogy teljes a kontrollunk az ajánlatok felett. Tehát bármikor belenyúlhatunk és finomíthatunk rajta a többi mutató függvényében. Hátrányaként elmondható, hogy bizony időigényes a licitek optimalizálása, bár szerintem ez is hozzátartozik a szakma szépségéhez. :)

Ha kis hirdető vagy, igazából nem veszítesz el annyi időt és jó érzés tudni, hogy kézben tartod a dolgokat. Nem beszélve arról, hogy a fejlettebb, automatikus stratégiák csak megfelelő mennyiségű adat mellett tudnak hatékonyan működni (de erről részletesen a cikk végén). 

Napi 2.000-2.500 Ft-os költés mellett még tökéletesen szabályozható manuálisan is a licitálás. 

Ha viszont már mérsz valamilyen konverziót a fiókodban, és nagyon remélem, hogy igen, akkor a következő stratégiát mindenképp érdemes kipróbálnod! Arról, hogy mi is az a konverzió, és hogyan tudod beállítani a fiókodban, ebben a cikkünkben olvashatsz.


2. Intelligens CPC - ECPC ajánlattételi stratégia

Az intelligens CPC beállítás tekintetében megegyezik a normál, kézi CPC ajánlattételi stratégiával. Hirdetéscsoportonként kell beállítsd azt a maximális összeget, amennyit hajlandó vagy kifizetni 1 db. kattintásért.

Amiben azonban különbözik, hogy a funkció aktiválásával engedélyt adsz a rendszernek arra, hogy módosítsa a beállított ajánlatokat maximum 70%-kal (felfelé és lefelé is), annak függvényében, hogy hogyan értékeli a rendszer a kereső felhasználó szándékát: nagy valószínűséggel lesz konverzió a kattintást követően, vagy épp az ellenkezője. 

Amennyiben úgy véli, hogy nagy rá az esély, hogy bekövetkezzen az a bizonyos konverzió, úgy megemelheti az ajánlatot. Ha úgy véli, hogy kevés rá az esély, akkor pedig csökkentheti azt.

Előnye a standard kézi CPC ajánlattételi stratégiához képest, hogy úgy kapunk egy kis ízelítőt a Google Machine Learning / gépi tanulás technológiájából, hogy közben nem kell lemondanunk a kontrollról a kampányaink felett. Fair enough.

 

via GIPHY


 

Ha mérsz valamilyen konverziót, csak bátorítani tudlak a használatára!


3. Kattintások maximalizálása ajánlattételi stratégia

A stratégia a kampány napi költségkeretéből dolgozik, egész pontosan ahhoz mérten állítja be automatikusan a liciteket úgy, hogy a lehető legtöbb kattintást tudjuk realizálni. Van rá lehetőségünk, hogy beállítsunk egy max. kattintási összeget, de ha már ezt az ajánlattételi stratégiát használod, szerintem  - eleinte legalábbis - bízd a rendszerre az ajánlatokat és ne korlátozd.

Előnye, hogy használatával nincs gondunk a megfelelő licitek beállítására. Hátránya, hogy a kattintásokra optimalizál, nem veszi figyelembe a konverziók teljesülését. Tehát ha be van állítva a konverziómérés a fiókodban, és a konverziós oszlop számai a legfontosabbak a számodra, akkor nagy valószínűséggel nem ez lesz a neked való stratégia.

Ha viszont az a fő célod, hogy a weboldaladra minél nagyobb forgalmat generálj egy adott büdzséből, akkor jó helyen jársz. A rendszer beállítja helyetted a liciteket, és gondja lesz rá, hogy elköltsd a napi költségkeretet is. Nagy keresési volumen és verseny esetén ne számíts magas pozícióra és egekig törő átkattintási arányra, hiszen a rendszer kattintásszámra optimalizál.


4. Konverziók maximalizálása ajánlattételi stratégia

Ez a stratégia az előző, kattintás maximalizáló stratégia logikájára hasonlít a leginkább. A rendszer a kampány historikus adataiból illetve a felhasználókról gyűjtött adatok alapján úgy állítja be az ajánlatokat, hogy az adott napi költségkeretből a lehető legtöbb konverzió szülessen. 

Értelemszerűen csak akkor tudod használni, ha a fiókba be lett állítva a konverziómérés. 

Előnye, hogy konverzióra optimalizál. Hátrányaként elmondható, hogy csak a darabszámot veszi figyelembe, tehát a vásárlás kosárértékét nem. Nem tesz különbséget egy 200 Ft-os ceruza és egy 150.000 Ft-os laptop között.

Használata  - mint minden konverzió fókuszú ajánlattétel esetében - akkor javasolt, ha van elég konverziós adat a fiókban. Havi 50 konverzió környékén már érdemes lehet kipróbálni a stratégiát.


5. Cél CPA ajánlattételi stratégia

Hasonlóan az előző stratégiához, itt is a konverziók kapták a főszerepet. A cél CPA (cost per action) stratégia használatával viszont azt is meg tudod adni a rendszernek, hogy mennyit szeretnél fizetni 1 db. konverzió teljesüléséért. A konkrét értékeket hirdetéscsoportonként tudod meghatározni. A rendszer ennek függvényében állítja be az ajánlatokat arra törekedve, hogy a konverziós költségek átlagosan elérjék a megadott CPA értékeket.

Ezt a stratégiát is csak akkor tudod használni, hogy ha a konverziómérés be lett állítva a Google Ads fiókodban. 

Tehát itt ki kell kalkulálnod, hogy az egyes hirdetéscsoportokban hirdetett termékekhez milyen cél konverziós költséget állíts be. Majd a megadott cél CPA alapján a rendszer beállítja helyetted az ajánlatokat.

Előnye, hogy szabályozhatod a konverziós költséget. Azonban, vigyázat! Attól még, hogy megadsz egy cél CPA értéket, nem garantált, hogy valójában annyit is fogsz fizetni egy konverzióért!

Hátránya, hogy ez a stratégia sem veszi figyelembe a kosárértéket. Webáruházaknál okozhat némi nehézséget a különböző értékű illetve árréssel rendelkező termékek “beárazása”. Ha homogén a termékpalettád vagy esetleg szolgáltató vagy, akkor érdemes lehet tenned egy próbát a stratégiával.

Szintén minimum havi 50 körüli konverziószámnál ajánlom kipróbálásra, ez alatt nem fog tudni jó eredményekkel szolgálni. Valamint arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen irreálisan alacsony a cél CPA értéke és a költségkeretedbe férjen bele legalább 2-3x a megadott cél költség.


6. Cél ROAS ajánlattételi stratégia

Eltérően az előző két stratégiától, a cél ROAS használatával nem a konverziós költségre fókuszálunk, hanem arra, hogy milyen megtérülést szeretnénk elérni az adott kampányban. Így a megtérülés mértékét kell megadni a beállításánál, amit szintén kezelhetsz hirdetéscsoport szinten. Annyiszor száz százalékot kell megadnod, ahányszoros megtérülést szeretnél elérni az adott hirdetéscsoportban. Tehát egy 8-szoros megtérüléshez 800%-ot kell megadnod.

Webáruházak számára lehet megfontolandó ajánlattételi stratégia. Ezt is csak akkor tudod használni, ha be lett állítva a konverziómérés a fiókban, illetve ha mér kosárértéket is a konverziós kód, vagy van e-kereskedelmi beállításod az Analytics fiókban.

Ennél az automatikus ajánlattételnél is érdemes kivárni, amíg minimum  50-60 konverzió realizálódik a fiókban havi szinten. 


7. Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégia

Ez az egyik legújabb stratégia a Google Ads-ben. Használatával a rendszer automatikusan úgy állítja be a liciteket, hogy a lehető legnagyobb kosárértéket realizálja. Az előzőhöz hasonlóan tehát ez a stratégia is a konverziós értékre fókuszál a konverziók darabszámával szemben.

Szintén webáruházak számára javasolt stratégia, értelemszerűen csak akkor elérhető, ha be lett állítva az értékmérős konverziómérés a fiókban.

Ez az ajánlattétel is adatokból dolgozik, tehát csak akkor ajánlott a használata, ha teljesül a havi minimum 50 db. konverzió.


8. Cél megjelenítési részesedés ajánlattételi stratégia

Ez az ajánlattételi stratégia a találati oldalon való megjelenések elhelyezkedésére fókuszál. Megadhatjuk, hogy a találati oldal legtetején, a felső találatok között vagy bárhol az első találati oldalon szeretnénk-e megjelenni, valamint azt is, hogy mindezt a megjelenéseink hány százalékában. Majd a rendszer ennek függvényében állítja be az ajánlatokat. Csak a keresési hálózaton elérhető ajánlattétel.

A stratégia használatával tehát hatással lehetünk a megjelenési részesedésre is, hiszen megadhatjuk, hogy bizonyos helyezésekben hány százalékban szeretnénk megjelenni a felhasználók kereséseire. Ennél a stratégiánál maximalizálhatjuk a kattintási költséget is. 

A stratégia a megjelenésekre fókuszál,  ezért inkább akkor ajánlom, ha a megtérülés optimalizálása nem prioritás. Hátránya még, hogy a konverziók teljesülését ez az ajánlattétel sem veszi figyelembe.

Ha valakinek a megjelenés a fő célja, akkor mindenképp kipróbálandó stratégia. Elsősorban olyan kampányokhoz ajánlanám, ahol nem fontos a megtérülés és inkább maga az üzenet eljuttatásán, a brand építésén van a fókusz.


9. Ezer látható megjelenés // VCPM ajánlattételi stratégia

Ez az ajánlattétel csak a display kampányoknál alkalmazható. Használatával 1000 látható megjelenésre tudunk licitálni, kvázi “csomagáron”. A Google Ads akkor sorol egy megjelenést látható kategóriába, hogy ha a hirdetés minimum 50%-a megjelent a képernyőn legalább 1 másodpercig. Videó esetén pedig minimum 2 másodpercig.

Ezt az ajánlattételi stratégiát akkor érdemes használnod, hogy ha egy üzenetet szeretnél eljuttatni minél több felhasználóhoz, minél olcsóbban, azonban nem célod, hogy a felhasználók át is kattintsanak a weboldaladra. Tipikusan jó lehet egy új (offline) üzlet megnyitásának hirdetésére, vagy brandépítésre.


10. Megtekintésenkénti költség (CPV) ajánlattételi stratégia 

Ez a stratégia a “True View” nevezetű videókampányok speciális ajánlattétele. Tehát ha videókampányt szeretnél  indítani a YouTube-on, akkor azt a Google Ads hirdetési rendszerén belül tudod megtenni, amihez a CPV - megtekintési költség ajánlattételt tudod használni.

A videóba ágyazott hirdetések esetén arra adhatunk meg egy maximális ajánlatot, ha egy felhasználó megnéz 30 másodpercet (vagy végignézni, ha ettől rövidebb) a videónkat, esetleg még ez előtt végrehajt valamilyen interakciót (pl rákattint a hirdetésünkre). 

A videófelfedezési hirdetések esetén (mivel ezek nem indulnak el automatikusan a kívánt tartalmak előtt) arra licitálunk, amikor egy felhasználó rákattint a videónkra és elkezdi megtekinteni azt.


 


Határozd meg a célt!

Nos, első lépés, hogy lefektesd mi a kampányod fő célja. Minél több konverziót szeretnél darabszámban (pl. ajánlatkérés)? Minél nagyobb kosárértéket szeretnél realizálni (webshop - vásárlás)? A weboldalad látogatottságát szeretnéd elsősorban növelni? Egy üzenetet szeretnél ejuttatni minél több emberhez?

Ha ezt kitaláltad, máris le tudtad szűkíteni az alkalmazandó ajánlattételi stratégiák számát. Ehhez itt egy kis ábra segítségül, ismétlésnek. 


ajanlatteteli-strategiak-google-ads.png


Ha a fő cél már megvan, már csak el kell döntened, hogy érdemes-e automatikus stratégiát választanod átengedve az irányítást a rendszernek, vagy jobb megoldás a jó öreg manuális licitálás. 

  

Automatikus vs. Manuális licitálás


Azt, hogy mikor melyiket érdemes használnod leginkább az határozza meg, hogy mennyit költesz el havonta a hirdetésekre illetve, hogy mennyi konverzió realizálódik havonta a fiókodban (konverzió fókuszú ajánlattétel esetében).

Összességében elmondható, hogy az automatikus stratégiák nagyon jól tudnak működni, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű adat áll a rendszer rendelkezésére.

Ha kis költő vagy (100.000 Ft/hó alatt), akkor nem ajánlott az automatikus, konverzió fókuszú stratégiák használata. Főleg nem a kampány indulásakor. 

Kis költés esetén ugyanis nem tud megfelelő mennyiségű adat összegyűlni ahhoz, hogy a rendszer jól tudjon optimalizálni. Ilyenkor sokkal hatékonyabb tud lenni, ha te magad optimalizálod manuálisan az ajánlatokat. Ez alól kivétel a kattintás maximalizáló stratégia, amit nyugodtan használhatsz kisebb büdzsé esetén is.

A következő fontos kérdés, hogy mi számít megfelelő mennyiségű adatnak. Ha van már minimum havi 50-60 konverziód, akkor már érdemes lehet elgondolkozni valamilyen konverzió fókuszú ajánlattételi stratégián. Ez alatt én nem ajánlanám őket jó szívvel, mert a rendszer is csak adatokból dolgozik. Ha nincs elég adat, akkor félreoptimalizál. Attól pedig sokkal hatékonyabb, ha te magad optimalizálod a kampányokat.

 

Ezekre figyelj, ha automatikus ajánlattételt választasz!


 • Ha automatikus stratégiák mellett tennéd le a voksod, fontos, hogy felkészülj az első 2 hetes időszakra.  Kontroll freakek, vigyázat! Ebben a periódusban ugyanis nem ajánlott módosításokat végezni a beállításokon, mert a rendszer “tanuló” fázisban van. Ez azt is jelenti, hogy az első két hét eredményei alapján nem szerencsés messzemenő következtetéseket levonni. Várj még vele minimum +1-2 hetet és utána értékeld az eredményeket.


 • Az automatikus ajánlattételi stratégiák beállítása esetében ne felejtsd el felülvizsgálni az esetlegesen korábban használt ajánlatkorrekciókat. A cél CPA esetében például az ajánlatkorrekciók nem az ajánlatokra, hanem a CPA összegekre vonatkoznak, míg a cél ROAS esetében a rendszer teljesen figyelmen kívül hagyja őket (kivéve, ha -100%-ot állítasz be, azaz kizárod a megjelenéseket mobil eszközökön).
 
 • A harmadik fontos dolog az automatikus, konverzió fókuszú ajánlattételi típusokhoz kapcsolódik. A rendszer csak azokat a konverziókat veszi figyelembe az ajánlatok meghatározásánál, amik szerepeltetve lettek a konverziós oszlopban. Ezt az “eszközök-konverziók” útvonalon, az adott konverzió beállításánál, szerkesztésénél tudod ellenőrizni.
 
konverzio-szerepeltetese.png


Most, hogy végigvettük a jelenleg elérhető összes ajánlattételi stratégiát, remélem már közelebb érzed magad a "megfejtéshez".

Záró gondolataként arra bátorítanálak, hogy ne félj a kísérletezéstől. Nagy általánosságban természetesen elmondható, hogy melyik stratégia milyen költési szint, konverziószám stb. mentén alkalmazandó, viszont minden fiók egyedi, így a józan ész mentén érdemes időről időre kísérletezni az ajánlattétellel. Lehet, hogy valamiért pont az működik nálad, ami egy másik hirdetőnél nem! Erre is igaz, ami az online marketingben szinte mindenre érvényes: tesztelj, tesztelj, tesztelj!

 

Neked melyik ajánlattételi stratégia és milyen típusú kampányban vált be a legjobban? Ha van kedved, oszd meg velünk kommentben!