Mutatjuk, hogyan használd a hashtageket!

 

Mi is az a hashtag?

Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna vele, ha fent van közösségi média felületen. Magyar jelentése („keresőcímke”) igen beszédes. A keresőcímkék segítségével könnyedén érheted el célcsoportodat és fordítva, potenciális vásárlóid is gyorsabban rád találhatnak ezeknek a szűrőknek a segítségével.

Egy kis érdekesség, hogy megfelelő hashtag stratégia segítségével, akár 40%-kal több embert is elérhetsz Instagramon, ezért mindenképpen érdemes időt szánni ennek összeállítására.

 

Kezdjük az elejéről. „Mennyi az annyi”?

Az Instagram 30 hashtag elhelyezését engedélyezi egy bejegyzésnél. Túl sok, túl kevés? Tapasztalataink szerint az arany középút nem rossz választás (az Instagram esetében), amiben maximalizálod a címkéidet, de függ a poszt tartalmától is. Facebookon, Twitteren, Tiktokon, LinkedInen, ennél jóval kevesebb címke is elegendő, utóbbiakra jellemzően 1-2 hashtag is elégséges.  Inkább a minőségre törekedj, mint a mennyiségre!

 

Már tudod mennyit, de milyen hashtageket használj?!

Itt is meg kell találnod a tökéletes egyensúlyt.  Kerüld a nagyon elcsépelt hashtageket, de ne is ess át a ló túloldalára! Alkalmazz pár márkádhoz kapcsolódó népszerű hashtaget, amit mások is használnak, de találj ki egyedi jelöléseket is, amiket következetesen tudsz majd alkalmazni posztjaidnál. Vigyázz, ne legyen túl hosszú a hashtaged! Nézz körül követőid és konkurenciád háza táján. Milyen hashtagekre keresnek rá? Miket használnak? Releváns tartalomból így egészen sokat összegyűjthetsz. Érdemes előre összegyűjteni a fontos keresőcímkéket akár egy Wordbe és onnan csak kimásolni az aktuálisakat.

Ha megvannak címkéid, angol fordításukat is használd, így még szélesebb körben tudod magad népszerűsíteni. Ha ugyanaz a bejegyzésed más platformon is megjelenik, jelöld meg ott is ugyanazokat a hashtageket.

Van pár hashtag, amit mindig használhatsz, de figyelj posztjaid témájára. Egy rendezvényen alkalmad nyílt népszerűsíteni termékedet? Brand neved, egyedi címkéid, érdeklődési körhöz tartozó hashtagek mellett betaggelheted a lokációd, kivel és miért vagy az eseményen, az esemény nevét, szervezőt, az évszakot, a napot, munkatársadat. Látod mennyi lehetőség rejlik egyetlen bejegyzésnél is?

A kampány bejegyzéseidnél szintén fontos az aktualitás. Karácsony, Valentin nap, Nőnap, Gyereknap stb. Érdemes kihasználnod őket.

Mint más tartalmaknál, a hashtagek között is vannak „tiltólistásak”, nézz utána milyen címkéket nem engedélyeznek a social media platformjain.

 

Hol használhatom a hashtageket?

Az Instagramon két lehetőséged van a hashtagek elhelyezésében. Használhatod képaláírásban, vagy a legelső kommentedben helyezheted el. Nincs rá bevált recept, egyéni, hogy kinél mi válik be, itt is AB tesztekkel kitapasztalhatod, hogy nálad melyik megoldás a nyerő. Facebookon, Twitteren, LinkedInen, a bejegyzésed végén helyezheted el.

 

Tippek a hashtag stragéia kialakításához

  • Használj magyar és angol hashtageket is!
  • Ne használj pontot és szimbólumokat a hashtagekben!
  • Ne használd mindig ugyanazokat a hashtageket, mert az Instagram spamelésként fogja érzékelni!
  • Kerüld a hatásvadász hashtageket Pl.: likeforlike

 

Hashtag stratégia ellenőrzése

Az Instagramon lehetőséged nyílik arra, hogy ellenőrizd a hashtagjeid hatékonyságát, amennyiben üzleti profillal rendelkezel. Válassz ki egy posztot, koppints az „Elemzési adatok megtekintése” lehetőségre a poszt alján és ott a „Keresőcímkékből” rész megmutatja, hogy hány ember talált rá a posztodra, a hashtageknek köszönhetően.

 

Láthattuk, hogy a keresőcímkék használatának rengeteg előnye van, azonban az Instagram algoritmusának kiismerése nem egyszerű feladat. Időt és tesztelést igényel, amíg kialakítod a saját stratégiád, de mindenképpen megéri, mert támogatja a márkaépítést, eljuttatja a bejegyzésedet a célcsoportod tagjaihoz és növeli az elköteleződést is.

 

Tesztelj, elemezz és alakíts ki saját stratégiát!